جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مجاهدت و دفاع از رسول خدا صلى الله علیه و آله

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از مصادیق مجاهدت خدیجه علیهاالسلام مى‏توان به موضوع پذیرش اسلام در سال‏هاى جهل و گمراهى و نیز تقیه شدید در شرایط خوفناک و وحشتناک آن عصر اشاره کرد. میزان خطرات پذیرش اسلام در آن دوره به حدى بود که امام صادق علیه‌السلام مى‏فرمود:

پیامبر خدا پنج‏ سال در مکه به طور پنهانى می‌‏زیست، على و خدیجه با او بودند و اسلام خود را پنهان و به شدت تقیه مى‏کردند. (1)

علاوه بر این خدیجه علیهاالسلام در مقام دفاع از پیامبر نیز برمى‏آمد. از جمله اَصبَغ بن نُباتَه مى‏گوید: عصر روز جمعه در مسجد در حضور على علیه‌السلام بودیم که مردى بلند قامت ‏به نام سواد بن قارِب خدمت امام آمد. او بعد از رد و بدل شدن مطالبى گفت: از یمن سوار شتر شدم و به سوى مکه آمدم. با نخستین کسى که روبه‏رو شدم ابوسفیان بود. بر او سلام کردم و پیرامون خاندان قریش پرسیدم، گفت: مشکلى نیست فقط یتیم ابوطالب دین ما را فاسد کرده است.

گفتم: نام او چیست؟ گفت: محمد و احمد. پرسیدم: کجاست؟ گفت: ‏با خدیجه دختر خویلد ازدواج کرده و در خانه اوست. مهار شتر را کشیدم و به خانه خدیجه رفتم و در زدم. خدیجه پشت در آمد و پرسید: کیستى؟ خود را معرفى کردم و گفتم: مى‏خواهم با محمد ملاقات کنم.

او این گونه پاسخ داد:

«اِذهَب الى عمَلِک! ما تذرون محمداً یأویه ظلُّ بیت! قد طَرَّدتُمُوه و هَرَّبتُمُوه و حَصَّنتُمُوه! اِذهَب الى عملک»

» به دنبال کار خود برو! محمد را رها نمى‏کنید تا در پناه خانه‏اش بیاساید؟! شما او را از خود دور کردید و فرارى دادید و در مقابلش سنگربندى کردید! برو به دنبال کارت! »

پیامبر فرمود:

«اى خدیجه در را بگشا»

وقتى وارد شدم سیماى نورانى پیامبر را دیدم و به رسالت او ایمان آوردم و بعد از وداع به یمن برگشتم. (2)

یک بار هم که جهال عرب با سنگ‏پرانى حضرت را زخمى کردند و در پى او تا خانه خدیجه آمدند و خانه را سنگ ‏باران کردند، خدیجه بیرون آمد و گفت: آیا از سنگباران کردن خانه زنى که نجیب ‏ترین قوم شماست، شرم ندارید؟ و مردم با شنیدن این سخن شرمنده و متفرق شدند و آن گاه خدیجه به مداواى همسرش شتافت. در همین واقعه بود که پیامبر از سوى خداوند به او سلام رساند و خدیجه در برابر سلام الهى گفت:

» اِنَّ اللهَ هو السّلامُ و مِنهُ السّلامُ و على جَبرَئیلَ السّلامُ و علیکَ یا رسولَ اللهِ السّلامُ و برکاتُه». (3) (4)


1) کمال الدین، شیخ صدوق، باب 33 (احادیث امام صادق علیه‌السلام)، حدیث28، ص 344; نیز: نمونه‌هایى از مجاهدت این بانوی بزرگوار را در «ماهنامه مبلغان» ش 11، ص 8 به بعد را مطالعه کنید.

2) بحارالانوار، ج 18، ص 98.

3) السیرة النبویة على ضوء القرآن و السنة، ابو شَهبَة، ج1، ص398.

4) بنگرید به: ن‍گ‍اهی‌ ب‍ه‌ ویژگی‌های‌ رف‍ت‍اری‌ اوّل‍ی‍ن‌ ب‍ان‍وی‌ م‍س‍ل‍م‍ان‌ ب‍ا پ‍ی‍ام‍ب‍ر اک‍رم‌ صلی الله علیه و آله و سلم‌، محمد میانجی.