جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خانه‌ی خدیجه‌ی کبری سلام الله علیها از بُعد نقشه و جغرافیای تاریخی اماکن مکه‌ی مکرّمه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

خانه منسوب به حضرت خدیجه سلام الله علیها ، محلّ زندگى مشترک پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم و همسرش خدیجه و محلّ تولد فاطمه زهرا سلام الله علیها بوده است. این خانه مورد عنایت و توجّه مسلمانان بوده و یکى از بهترین مکان‏هاى مکه شناخته مى‏شده است. در نقشه‏اى که از این خانه هست مصلّاى رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم و مولد فاطمه سلام الله علیها مشخّص گردیده است. بر اساس نقل‏هاى تاریخى، محل تولد حضرت زهرا سلام الله علیها در خانه مادرش خدیجه بوده که خانه یاد شده نیز در شِعب ابى‏طالب بوده است.

پس از هجرت پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم ، عقیل این خانه را تصرف کرد؛ گویا نزدیک‏تر از او به رسول‏ خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم کسى نبوده تا در آن حَیص و بَیص فشار قریش، خانه را تصرف کند. بعدها معاویه، خانه یاد شده را از عقیل خرید و آن را تبدیل به مسجد کرد. در نزدیکى همین خانه، ابوسفیان نیز خانه‌‏اى داشته است. این همان خانه‏اى است که رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم در فتح مکه، افراد داخل در آن را امان داد و فرمود:

«مَن دَخَلَ دارَ أبى‏ سُفیانَ فَهُوَ آمِنٌ» (1)

به نوشته محمد طاهر کُردى، روى این محل، در گذر تاریخ، بناهاى فراوانى ساخته شده و آخرین آنها بنایى است که به عنوان «محل ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها» ساخته‏‌اند. بانى این بنا نیز شیخ عباس قطّان شهردار مکه بوده که به سال 1368 قمرى، در آنجا محلى براى حفظ و قرائت قرآن بنا کرد. این بنا تا زمان تألیف کتاب کردى، به عنوان مدرسه حفظ قرآن برقرار بوده است. (2) پیش از این، در دوره عثمانى، در محل خانه خدیجه، تکیه‏اى ساخته شده بود که به نام «تکیة السیدة فاطمه» شهرت داشت. (2) در بازسازى‌‏هاى اخیر، محل خانه خدیجه و مدرسه یاد شده، از میان رفته است.


1) بحار الانوار، ج 21، ص 103.

2) التاریخ القویم، ص 174.