جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نقش آن بانو در دوران بعثت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

رسول خدا صلی الله علیه و آله هنوز به چهل سالگی نرسیده بود. هر روزی که می‌گذشت آن بزرگوار به خلوت کردن با خود و تفکر در اوضاع و احوال عالم خلقت علاقه نشان می‌داد. در هر سال مدتی را در کوه حرا و در غار معروف آن به تنهایی و عبادت به سر می‌برد و اوقات فراغت و به خصوص، ساعاتی از شب را نیز به تماشای آسمان و ستارگان، خلقت کوه و صحرا و بیابانها و تفکر در آنها که همگی نشانه‌های قدرت خدا بودند، می‌گذرانید .

روزها به کندی می‌گذشت. هنوز عمر آن حضرت به سی و هفت سال نرسیده بود که تغییر و تحولی ناگهانی در زندگی وی پدید آمد .

شبها دیر به خواب می‌رفت و خوراک چندانی نداشت، بیشتر اوقات را در درهّ‌های اطراف مکه و کوه حرا به سر می‌برد و برای رفع تنهایی گاهی شترانی از شتران خدیجه و یا ابوطالب را به چرا می‌برد، ولی چه در خواب و چه در بیداری احساس می‌کرد کسی او را همراهی می‌کند و گاهی او را به نام صدا می‌زند و می‌گوید : یا محمد ! ولی همین که حضرت به اطراف خود نگاه می‌کرد کسی را مشاهده نمی‌نمود .

مورخین می‌نویسند:

شبها غالباً خواب‌هایی می‌دید که در روز تعبیر می‌شد و همان طور که در خواب دیده بود در خارج صورت می‌گرفت ، تا سرانجام شبی در خواب دید کسی نزد او آمد و بدو گفت:

» یا رسولَ الله ! »

این نخستین باری بود که چنین خوابی دید و اثر شگفت انگیزی در وی گذاشت. سرانجام آن صدایی‌های که می‌شنید و فرشته‌ای که گاهی در بیابانهای مکه در اطراف خود حضورش را احساس می‌کرد، سبب شدند که نزد خدیجه رود و آنچه را در خواب و بیداری می‌دید برای خدیجه تعریف کند . بالاخره روزی نزد وی آمده و اظهار داشت :

» جامه‌ای برای من بیاورید و مرا بدان بپوشانید که بر خود بیمناکم ! »

خدیجه با کمال ملاطفت بدو گفت:

» نه به خدا سوگند! خدا تو را هیچ گاه خوار نمی‌کند؛ برای آن که تو زندگی خود را وقف آسایش مردم کرده‌ای، صلة رحم می‌کنی، بار سنگین گرفتاری و قرض و بدهکاری را از دوش بدهکاران بر می‌داری، به بینوایان کمک می‌کنی! از میهمانان نوازش و پذیرایی می‌نمایی، مردم را در رفع مشکلات و گرفتاری‌هایشان یاری می‌دهی! «. (1)

و آنگاه پس از ظهور معجزاتی شگفت انگیز، و بالاتر از همه، نزول آیاتی از قرآن کریم، دوران بعثت و پیامبری رسول اکرم صلی الله علیه و آله آغاز شد و بدین ترتیب، خدیجه اولین زنی بود که به آن حضرت ایمان آورد و پشت سر او نماز جماعت خواند و سپس با اموال و ثروت خود نیز، حضرت را یاری کرد. و این گونه نهال اسلام آبیاری شد تا تبدیل به درختی تنومند گردید…


1) خلاصه زندگانی حضرت محمد صلی الله علیه و آله، سید هاشم رسولی محلاتی، تلخیص محمدرضا جوادی. ناشر: تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی.