تماشای مناظر دل انگیز، دیدن صحنه های زشت و چندش آور یا زیبا و پرجاذبه، رو به رو شدن با جلوه های نشاط آفرین یا غمبار، شنیدن نواهای آرام بخش یا فریادهای رعب آور، دیدار با انسان های برجسته و شایسته و والا یا غول های تباهی و خشونت و نیز ارتباط با دیگر پدیده ها در عالم رؤیا، از موضوعات شگفت انگیز و ناشناخته در زندگی انسان هاست.
این پدیده های شگرف و این واقعیت پر راز و رمز از بامداد حیات بشر تاکنون همواره اندیشمندان را به خود معطوف ساخته و همگان را به بهت و حیرت افکنده و با این وصف همچنان ناشناخته و پر از راز و ابهام است.
آیا دیدن این منظره ها و این صحنه های گوناگون در عالم رؤیا،
ثمره ی مستقیم تلاش و کوشش روزمره و مربوط به گذشته ی عمر و تمایلات واپس زده ای است که در اعماق روح و روان و بخش ناخودآگاه ضمیر انسان، نهان شده و گاه و بی گاه بر اثر تحولات و یا عوامل دیگری ظهور نموده و این گونه خودنمایی کرده و در برابر اندیشه ی انسان تجسم می یابد؟ یا نتیجه و میوه ی تلخ و شیرین انبوهی از آرزوها و خواسته های به ثمر نرسیده و جامه ی عمل نپوشیده و برآورده نشده ی اوست، که در عالم خواب، میدان ظهور و بروز پیدا کرده و این گونه وارد صحنه می گردد؟ و یا برخاسته از وهم و خیال انسان و دارای انگیزه های روانی است، که وحشت از چیزی، باعث دیدن همان چیز در عالم رؤیا می گردد؟ کدام یک؟
آیا میان خواب دیدن با وضعیت جسمی و مزاجی انسان رابطه ای است؟
و آیا همان گونه که برخی از دانشمندان تغذیه گفته اند: میان خواب و دیدن انسان و نیازهای غذایی سازمان وجود او پیوندی ناشناخته است؟ به عنوان مثال: اگر کسی در خواب دید که موی سرش سپید شده است، نشانگر کمبود ویتامین «ب» بدن اوست؟ و یا اگر دید دندان هایش خونریزی دارد، گرفتار کمبود ویتامین «ث» می باشد؟ و یا همان گونه که گروهی از دانشمندان و فلاسفه ی روح تفسیر می کنند: رؤیا دارای اقسام چندگانه ای است:
1. خواب های مربوط به گذشته؛
2. خواب های آشفته و بدون پیام؛
3. و دیگر خواب هایی که دارای پیام و خبر از آینده است و فرد به وسیله ی دستگاه گیرنده ی بسیار حساس روح و از طریق ارتباط مرموز و پیچیده و ناشناخته ای با حوادث و رویدادهایی که در راه است، و از آن چه رخ خواهد داد، نوعی فیلم و گزارش تهیه می کند؟ کدام یک؟
—
تجربیات بی شمار انسان در این مورد، نشانگر آن است که پدیده ی رؤیا را نمی توان تنها به گذشته و یا آینده و یا به وهم و خیال و یا به تلاش های روزانه مرتبط دانست، و همه را این گونه تفسیر کرد؛ چرا که همگان کم و بیش، هم از نوع خواب های آشفته و برخاسته از وهم و پندار دیده اند، و هم خواب هایی که با تلاش و کارهای روزانه ی آنان پیوند دارد؛ اما در کنار اینها گاه خواب هایی نیز دیده و یا از دیگران شنیده اند که به طور مرموزی از آینده و رویدادهای باور نکردنی آن، پیام دارد و به خاطر همین نکته هم نمی توان این بخش از خواب ها را نادیده گرفت، و یا با تفسیرهایی که بدان ها اشاره رفت، تفسیر و تعبیر کرد. نمونه های این گروه از خواب ها نیز بسیار است که می توان اینها را حاصل پیش بینی های ناخودآگاه نیروی خلاقه ی ذهن آدمی دانست، که در مباحث «سایکوسایبرناتیک» بدان پرداخته می شود.