در اوایل شوّال یا 6 ذیحجهی سال 2 هجری، آقا و سرور ما خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله و سلم، امیرالمومنین علیهالسلام را به سیدهی نساء عالمیان فاطمه زهراء بتول عَذراء سلام الله علیها تزویج فرمود. (1)
این ماجرا بعد از رجوع از جنگ بدر 16 روز بعد از وفات » رقیه » دختر پیامبر صلی الله علیه و آله، و بنا بر مشهور در روز سه شنبه 6 ذی الحجه واقع شده است. (2)
رسول خدا صلی الله علیه و آله و امام صادق علیهالسلام فرموده اند:
» اگر خداوند متعال امیر المومنین علیهالسلام را خلق نمیکرد، در تمام زمین انسانی که کفو و شایسته همسری با حضرت فاطمه سلام الله علیها باشد یافت نمیشد «. (3)
در شب عروسی، آنگاه که همه به منازل خود رفتند، از زنان جز اسماء کسی نزد فاطمه سلام الله علیها نماند، و این به خاطر وصیت » حضرت خدیجه سلام الله علیها » بود که هنگام وفات گریست و از اسماء عهد و پیمان گرفت که در شب عروسی حضرت فاطمه سلام الله علیها آن حضرت را تنها نگذارد.
اسماء هم به عهد خود وفا کرد، و چون ماجرا را برای پیامبر صلی الله علیه و آله نقل کرد، آن حضرت به یاد » خدیجه سلام الله علیها » افتاد و گریست و در حق اسماء دعا فرمود. (4)
1) بحار الانوار، ج 43، ص 97. تقویم شیعه، عبدالحسین نیشابوری، ص346 و 356.
2) اَمالیّ طوسی، نشر بنیاد بعثت: واحد تحقیقات اسلامی دارالثقافه – قم، ج 1، ص 42. بشارة المصطفی صلی الله علیه و آله، طبری امامی، مکتبهی حیدریه – نجف اشرف، ص 267.
3) اَمالیّ طوسی، همان چاپ، ج 1، ص 29 – 42. کشف الغُمَّة، ج 1، ص 472، به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله: » لولا علیّ لم یکن لفاطمة کفوٌ». بحار الانوار، ج 43، ص 141. مناقب، ج 3، ص 129. بشارة المصطفی صلی الله علیه و آله و سلم، ص 267.
4) بحارالانوار، ج43، ص116و138. تقویم شیعه، عبدالحسین نیشابوری، ص349.